Irabazleak 2022

LA COCINA DE SENEN

2022ko irabazlea Berrikuntza teknologikoa kategorian (produktua)

BASQUE FOOD CLUSTER eta AZTIk antolatutako BTEM 2022 sarien Berrikuntza Teknologikoaren kategoriako enpresa irabazlea izan da La Cocina de Senén. Epaimahaikideek La Cocina de Senen gourmet plater landuen marka saritu dute tortilla bidaiariagatik. Patata-tortilla zaporetsu hori metalezko lata baten barruan saltzen da retailean, eta prest dago ireki eta dastatzeko, hotzik gabe urtebetera arte irauteko.
Erabakiaren arabera, tortilla bidaiariak saria merezi duen faktore ugari biltzen ditu. Kontsumitzailearentzat, hiperkomenientziaren kontzeptuan beste urrats bat egitea da, goranzko paradigma, egunerokoan lagunduko dioten produktu funtzionalak bilatzeko nahiari erantzuten diona. Era berean, kalitatezko tokiko produktuekin egina dago. Horrek, bere metalezko ontzi birziklagarriarekin batera, produktu guztiz jasangarri bihurtzen du. Gainera, Senen sukaldaritzak nazioartekotzearen ateak ireki dizkio patata-tortilla bezalako produktu bati, zeinak, a priori, esportatzeko zaila zirudien bere propietate guztiak gordez.

GOXORRUBI

2022ko irabazlea Enpresa Berrikuntza kategorian (prozesua)

Goxorrubi nekazaritza-enpresa izan da BASQUE FOOD CLUSTER eta AZTIk antolatutako BTEM 2022 sarien Enpresa Berrikuntza kategoriako irabazlea. Goxorrubi Donostiako hiri-inguruko lursail batean landatzen dituen fresa eta bestelako fruta barietateen ekoizpen eta banaketa jasangarriari eskainia dago. Familiako nekazaritza ekologikoaren proiektu honek 0 kilometroko produktuaren aldeko apustua egiten du, bizikleta elektrikoak erabiltzen ditu garraiorako eta ekonomia zirkularreko eskema batekin lan egiten du, tokiko beste eragile batzuekin lankidetza bilatuz.

«Goxorrubiren proiektuak euskal elikagaien sektorearen gaur egungo hainbat erronkari erantzuten die: tokiko produktuaren aniztasun mugatua; landatik mahairako ereduaren aldeko apustua ‘, elikagaien garraioak eta bertan sortzen den alferrik galtzeak egiten dituen distantziak murriztuz; landa eta hiriaren arteko deskonexioa; edo frutaren zaporeari buruz kontsumitzaileak duen nahigabea. Hori guztia kontuan hartuta pandemiak eta garraioan egin berri den grebak nekazaritzako elikagaien gertuko sistemak izateko beharra agerian utzi dutela. Gainera, negozio-eredu hori ezin da eskalatu, baina kopiatu egin daiteke, inspirazio-iturri izan daiteke eta beste ekintzaile batzuentzat bidea markatu dezake, BTEMeko epaimahaiak dioenez.

CASA ECEIZA.

2022ko irabazlea Enpresa Berrikuntza kategorian

Casa Eceiza gozogintzako enpresa izan da BASQUE FOOD CLUSTER eta AZTIk antolatutako BTEM 2022 sarien Merkatuetako Berrikuntza kategoriako enpresa irabazlea. BTEM sarien epaimahaiak retailean eta online merkatuan – eta, laster, baita nazioarteko merkatuan ere – arrakastaz sartzen jakin duelako aukeratu du artisau-merkatuetarako egokiagotzat jotzen den produktu bat, Donostiako Gaztaren Tarta, adibidez.

Donostiako Gaztaren Benetako Tarta hainbat formatutan merkaturatuz eta nazioartekoduz, Casa Eceizak kalitate handiko eta euskal kultura gastronomikoarekin lotura sakona duen produktu baten kontsumoa demokratizatzea lortu zuen, gure tokiko gastronomiaren benetako harribitxia eskala handian egitea lortuz. Gainera, iraunkortasuna lantzen du lehengaiak eskuratuz hurbileko hornitzaileak egiteko, eta horien packaginga % 100 birziklagarria da. Horregatik guztiagatik, Eceiza Etxeak berezko nortasuna duen kalitatea eta etengabeko berrikuntza lortzen ditu, epaimahaiaren arabera.